Δημιούργησαν σπέρμα από βλαστοκύτταρα!

Κάτι που κυριολεκτικά ακούγεται ασύλληπτο στον μέσο άνθρωπο κατάφεραν να πετύχουν Ιάπωνες επιστήμονες: να κατασκευάσουν πλήρως λειτουργικό σπέρμα από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα!
Και όταν λέμε πλήρως λειτουργικό, εννοούμε ότι το σπέρμα που δημιουργήθηκε χάρισε σε αρσενικά πειραματόζωα που δεν ήταν γόνιμα υγιέστατους απογόνους!
Το επίτευγμα-επανάσταση στον χώρο της ιατρικής που ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εξάλειψη της «μάστιγας» της υπογονιμότητας ανήκει σε ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο.
Σε έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», οι επιστήμονες εξήγησαν πως έλαβαν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικών και τα μετέτρεψαν σε αρχέγονα σπερματοκύτταρα (επιστημονικά: PGCs).
Τα πρώιμα σπερματοκύτταρα μεταμοσχεύθηκαν σε αρσενικά ποντίκια που είχαν χάσει τη γονιμότητά τους, αναπτύχθηκαν και μετετράπησαν σε φυσιολογικό σπέρμα. Το σπέρμα αυτό στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για τη γονιμοποίηση ωαρίων με τα θυληκά να φέρνουν στον κόσμο υγιείς και γόνιμους απογόνους!


"Alea jacta est" σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη Βιολογία!


Αν και η πιθανή εφαρμογή σε ανθρώπους είναι μία δεκαετία μακριά, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κιότο, το επίτευγμα χαρακτηρίζεται συναρπαστικό από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα καθώς υπερπηδά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη Βιολογία: την τεχνητή δημιουργία υγιούς σπέρματος!
Όπως τονίζει η ομάδα των Ιαπώνων επιστημόνων, θα συνεχίσουν να μελετούν την τεχνική και να παρακολουθούν τα αποτελέσματα της σε μελλοντικούς απογόνους των ποντικιών που γονιμοποιήθηκαν με τεχνητό σπέρμα.
Άραγε αυτή να είναι η αρχή του τέλους της υπογονιμότητας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ζευγαριών στον κόσμο;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket