Μεγάλη αποζημίωση σε 18χρονο από φούρνο!

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε παλαιότερη απόφαση του εφετείου, η οποία αύξησε από 29.171 ευρώ σε 50.000 ευρώ, το ποσό της αποζημίωσης που υποχρεούται να καταβάλει αρτοποιός για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης 18χρονου μαθητευόμενου, ο οποίος έχασε τα δύο δάχτυλά του στη ζυγοκοπτική μηχανή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο 18χρονος σπούδαζε στο τμήμα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής του ΟΑΕΔ. Παράλληλα έκανε πρακτική άσκηση σε αρτοποιείο στον Κορυδαλλό.

Μέσα στις υποχρεώσεις του ήταν να καθαρίζει και τα μηχανήματα.

Ένα από αυτά ήταν και η ζυγοκοπτική μηχανή, η οποία διαθέτει χοάνη από την οποία εισάγεται η ζύμη που μετά καταλήγει σε κυλιόμενο ιμάντα. Εντός της χοάνης υπάρχει σε οριζόντια θέση "μαχαίρι", το οποίο κόβει τη ζύμη, καθώς αυτή κατεβαίνει από τη χοάνη και βγαίνει στον ιμάντα.

Η συγκεκριμένη ζυγοκοπτική μηχανή ετίθετο σε λειτουργία από ένα διακόπτη που ήταν τοποθετημένος στην εμπρόσθια πλευρά του μηχανήματος.

Όμως, στο ίδιο σημείο και κάτω ακριβώς από το διακόπτη λειτουργίας της ζυγοκοπτικής μηχανής, ο αρτοποιός είχε τοποθετήσει έναν ακόμη διακόπτη ιδίου μεγέθους και σχήματος, με τον οποίο έδινε ρεύμα σε άλλη συσκευή.

Το τραγικό λάθος

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 2006 ο μαθητευόμενος έλαβε εντολή να καθαρίσει τη ζυγοκοπτική μηχανή. Πάτησε, όπως του είχαν υποδείξει, το διακόπτη λειτουργίας της μηχανής.

Αλλά, αντί να κλείσει το διακόπτη λειτουργίας του μηχανήματος, κατά λάθος, είχε πατήσει τον άλλο όμοιο, δεύτερο, διακόπτη, με αποτέλεσμα η μηχανή να συνεχίζει να λειτουργεί τη στιγμή που έβαζε το αριστερό του χέρι στο εσωτερικό της χοάνης.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ ευκολοκατανόητη.

Το μαχαίρι του έκοψε "εντελώς το δείκτη και το μέσο δάκτυλο από το μέσο της δεύτερης φάλαγγας και πάνω, καθώς και από τον παράμεσο δάκτυλο το μισό επάνω μέρος της ονυχοφόρου φάλαγγας".

Ο ανήλικος δέχθηκε δύο επεμβάσεις στα δάκτυλά του, ενώ στη συνέχεια δεν έβρισκε δουλειά, καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει πλήρως στην εργασία του που του ανέθεταν.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, στις περιπτώσεις μαθητείας ανηλίκων οι εργοδότες υποχρεούται να τηρούν τους αυστηρότερους όρους ασφαλείας για το μαθητή, να λαμβάνουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία του εργαζομένου μαθητευομένου.

Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία

Επίσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας, οι εργοδότες πρέπει να χρησιμοποιούν μηχανήματα που να φέρουν σήμανση "CE" και συνοδεύονται με δήλωση πιστότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Κ.).

Όπως όμως υπογραμμίζουν οι δικαστές, ο αρτοποιός -εργοδότης όχι μόνο δεν είχε αποτρέψει τον ανήλικο να χρησιμοποιεί την επίμαχη μηχανή, όπως όφειλε, αλλά αντίθετα τον υποχρέωνε να την καθαρίζει με την απειλή ότι αν δεν το κάνει κινδυνεύει με απόλυση και μείωση των αποδοχών του.

Επίσης, η επίμαχη μηχανή δεν διέθετε μπουτόν ασφαλείας, δεν είχε σήμανση "CE", ούτε συνοδευόταν από δήλωση πιστότητας Ε.Κ. και δεν ήταν εφοδιασμένη με προφυλακτήρες ασφαλείας ή με σύστημα που να εμποδίζει την πρόσβαση στην επικίνδυνη ζώνη της.

Μετά όλα αυτά, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση που αύξησε το ποσό της πρώτόδικης απόφασης, έχει πλήρη, σαφή και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογία και ο εργοδότης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος του τραυματισμού του μαθητευόμενου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket