Παντελόνι και με το νόμο για τις Παριζιάνες!

Εν έτει 2011 καταργείται διαταγή του 1799, που απαγόρευε στις Παριζιάνες να φορούν παντελόνια και "ίσχυε" έως και σήμερα.
Σύμφωνα με τη διαταγή αστυνομικού διευθυντή, στα τέλη του 1799, απαγορευόταν αυστηρά στις γυναίκες να φορούν οτιδήποτε παραπμέμπει σε ανδρικό ένδυμα.
Περισσότερα από 200 χρόνια μετά, η διαταγή αν και δεν εφαρμόζεται στην πράξη, δεν έχει ακόμη καταργηθεί επίσημα.
Αυτό βέβαια, μέχρι να υποπέσει η ύπαρξη της διάταξης στην αντίληψη της Γαλλίδας γερουσιαστή Μαριβόν Μπλοντέν.
"Ανακάλυψα τη διαταγή φέτος και μου προκάλεσε κατάπληξη. Η αστυνομία του 1799 απαιτούσε από τις γυναίκες να ζητούν ειδική άδεια από τις Αρχές προκειμένου να «ντύνονται σαν άνδρες. Το 1892 οι παριζιάνικες Αρχές προχώρησαν στη χαλάρωση της απαγόρευσης προσθέτοντας μία τροποποίηση η οποία όριζε ότι η γυναίκα επιτρέπεται να φοράει παντελόνια αν κρατάει τα χαλινάρια ενός αλόγου - προφανώς τα φουστάνια δεν είναι πολύ βολικά στην ιππασία",  δήλωσε η γερουσιαστής.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, το 1909, προστέθηκε ακόμη μία τροποποίηση σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες επιτρεπόταν να φορούν παντελόνια (και) εάν κρατούσαν τιμόνι ποδηλάτου. Η απαγόρευση έρχεται σε προφανή αντίθεση με το γαλλικό Σύνταγμα του 1946 που εξασφαλίζει ρητώς την ισότητα των δύο φύλων.
Πέρυσι, το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού επιχείρησε να καταργήσει επίσημα την απαγόρευση, ωστόσο η διοίκηση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας είπε ότι συνιστά ήδη "νομική αρχαιότητα" και ότι "υπάρχουν άλλες προτεραιότητες".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket