Penelope Cruz (28-4-1974 / - )

Η ισπανικής καταγωγής Πενέλοπε Κρουζ γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1974 και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το μπαλέτο. Μετά από εννέα χρόνια στο Εθνικό Ωδείο της Ισπανίας, συνέχισε να ασχολείται με το χορό.
Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1992 στην ισπανική "Jamon Jamon" και αργότερα εμφανίστηκε στο "El Laberinto Griego". Στη συνέχεια έπαιξε στο βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας "Belle Epoque", ένας ρόλος που την κατέταξε ανάμεσα στις σύγχρονες πρωταγωνίστριες του ισπανικού σινεμά. Ακολούθησε η "Καυτή Σάρκα" του Πέδρο Αλμοδόβαρ το 1997 και την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην πολύ μεγάλη εγχώρια επιτυχία της Ισπανίας, "Abre los ojos". Το 1998 για την ερμηνεία της στην κωμωδία "La Nina 

de tus ojos" βραβεύτηκε με το βραβείο Γκόγια (το αντίστοιχο Όσκαρ της Ισπανίας). Η πρώτη της διεθνής επιτυχία ήρθε όταν ξανασυνεργάστηκε με τον Αλμοδόβαρ στην ταινία του "Όλα Για Την Μητέρα Μου", η δεύτερη ταινία της που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Οι επόμενες μεγάλες παραγωγές που πρωταγωνίστησε ήταν τα αμερικανικής παραγωγής "Γυναίκα Από Πάνω" (2000), "Όλα τα Όμορφα Άλογα" (2000), "Blow" (2001), "Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι" (2001), το ριμέικ του "Abre los ojos" "Vanilla Sky" (2001) και το "Gothika" (2003).


Ταινίες
GOTHIKA
NOEL
SEX AND THE CITY 2
THE GOOD NIGHT

VANILLA SKY
VICKY CRISTINA BARCELONA
ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ - VOLVER
ΕΝΝΙΑ - NINE
Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΥ - MANOLETE
ΛΗΣΤΑΡΧΙΝΕΣ - BANDIDAS
ΜΕΙΝΕ ΑΚΙΝΗΤΗ - DON`T MOVE
ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΕΡΑ - PIRATES OF THE CA
ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΕΡΑ 3D - PIRATES OF THE
ΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ - LOS ABRAZOS ROTOS (BROKEN EMBRACES)
ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ - HEAD IN THE CLOUDS
ΣΑΧΑΡΑ - SAHARA
ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΟΡΕΛΙ - CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN
ΦΑΝΦΑΝ Ο ΤΟΥΛΙΠΑΣ - FANFAN LA TULIPE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket