Σεξ, καφές και μποτιλιάρισμα φέρνουν το... έμφραγμα!

“Το έπαθε την ώρα του σεξ” ή “έφαγε μέχρι σκασμού πριν το έμφραγμα” είναι εκφράσεις που συνήθως ακούμε για κάποιον που έπαθε έμφραγμα. Και οι επιστήμονες τις ανέλυσαν!
Οι ευρωπαίοι λοιπόν επιστήμονες έδωσαν βάση σε αυτές τις εκφράσεις αλλά και σε άλλες πολλές που συνήθως ακούμε ως δικαιολογία για κάποιον που έπαθε έμφραγμα.
Πρώτο στη λίστα των επικίνδυνων καθημερινών συνηθειών φαίνεται πως είναι το να πηγαίνει το πρωί στην δουλειά με το ποδήλατο. Και αυτό, διότι σύμφωνα με την μελέτη εμπεριέχει δύο από τους κυριότερους εκλυτικούς παράγοντες για έμφραγμα: την παρατεταμένη έκθεση στην ρύπανση αλλά και την σωματική καταπόνηση.
Η νέα μελέτη, που ανέλυσε 36 προγενέστερες, είναι η πρώτη που ασχολείται με το τι ενεργοποιεί τελικά το έμφραγμα, αντί να ασχολείται με τις υποκείμενες αιτίες του. 
Όπως αναφέρει η κορυφαία ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», ευρωπαίοι επιστήμονες υπολόγισαν τι ποσοστό των εμφραγμάτων προκαλείται από κάθε είδους καθημερινές συνήθειές μας, όταν βεβαίως συνυπάρχει και το απαιτούμενο παθολογικό υπόβαθρο. 
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η έκθεση στους ρύπους του μποτιλιαρίσματος προκαλεί το 7,4% των εμφραγμάτων, η σωματική καταπόνηση το 6,2%, ο καφές το 5%, το αλκοόλ άλλο ένα 5%, η κατανάλωση ενός γεύματος με πάρα πολλές θερμίδες το 2,7%, το σεξ το 2,2% και το κάπνισμα μαριχουάνας κάτι λιγότερο από 1%. 
Η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούν το 3,9% των εμφραγμάτων, ο θυμός το 3,1%, τα θετικά συναισθήματα το 2,4% και η κοκαϊνη το 0,9%.
Άλλο οι παράγοντες κινδύνου 
Πως γίνεται όμως τα ναρκωτικά να ευθύνονται για λιγότερα εμφράγματα απ’ ό,τι η ρύπανση ή το σεξ; Η απάντηση είναι απλή, σύμφωνα με τους ερευνητές: κάνει χρήση μικρό ποσοστό του πληθυσμού, οπότε σε απόλυτους αριθμούς τα εμφράγματα που ενεργοποιούνται εξαιτίας τους είναι λίγα.
«Οι μικροί κίνδυνοι μπορούν να είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί όταν αφορούν ολόκληρο τον πληθυσμό», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τιμ Νάουροτ, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Hasselt, στο Βέλγιο. «Και το αντίθετο μπορεί να ισχύει για τις μεγάλες απειλές».
Όντως, η ίδια μελέτη έδειξε πως η χρήση κοκαϊνης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα: σε ατομικό επίπεδο, όποιος κάνει χρήση 23πλασιάζει τον κίνδυνο που διατρέχει να πάθει έμφραγμα, γράφουν οι ερευνητές. 
Η ρύπανση αυξάνει τον ατομικό κίνδυνο κατά μόλις 5%, αλλά επειδή είναι εκατομμύρια όσοι εκτίθενται στους ρύπους των οχημάτων και των εργοστασίων, τελικά είναι ο εκλυτικός παράγοντας για το 7,4% όλων των εμφραγμάτων.
Αντίστοιχα, ο καφές αυξάνει τον ατομικό κίνδυνο κατά 1,5 φορά και το αλκοόλ τον τριπλασιάζει, αλλά και πάλι επειδή είναι εκατομμύρια όσοι πίνουν το ένα ή το άλλο, καταλήγουν να είναι οι εκλυτικοί παράγοντες για πάρα πολλά εμφράγματα.
Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, η νέα μελέτη δεν αναιρεί τα όσα είναι έως σήμερα γνωστά για το έμφραγμα – ότι δηλαδή οι βάσεις για την ανάπτυξή του τίθενται σταδιακά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, καθώς αναλόγως με τις συνήθειες και την ηλικία μας φθείρονται προοδευτικά οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς μας.
Αυτό που κάνει, είναι να αποδεικνύει πόσο σημαντικοί μπορεί να αποδειχθούν οι μικροί κίνδυνοι όταν αφορούν ολόκληρο τον πληθυσμό.
«Από την μια έχουμε πανίσχυρους εκλυτικούς παράγοντες, όπως η κοκαϊνη, που όμως προκαλούν σχετικά μικρό αριθμό εμφραγμάτων επειδή είναι σπάνιοι, και από την άλλη έχουμε ευρύτατα διαδεδομένους, αλλά ήπιας σοβαρότητας, παράγοντες που πλήττουν πάρα πολλούς», είπε ο δρ Αντρέα Μπακαρέλι, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Επιγενετικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
«Ξέρουμε πολλά για τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα (λ.χ. για το κάπνισμα, την χοληστερίνη, την παχυσαρκία), αλλά όχι γιατί συμβαίνει τη δεδομένη μέρα και στιγμή», πρόσθεσε από την πλευρά του ο δρ Τιμ Κίκο, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. «Και αυτό το κενό καλύπτει η νέα μελέτη». 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, «για να αποφύγει κανείς το έμφραγμα, πρέπει να αποφεύγει ό,τι βλάπτει την καρδιά, όπως το τσιγάρο και τα πολλά λίπη, και όχι να αφεθεί να πάθει τις βλάβες και μετά να αποφεύγει τους εκλυτικούς παράγοντες, όπως η ποδηλασία ή το σεξ», ξεκαθάρισε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket