Ινδία: "Μπόνους" για να μην τεκνοποιούν στο μήνα του μέλιτος

Χρηματικά κίνητρα, ώστε να μην αποκτήσουν παιδιά, τουλάχιστον όχι άμεσα, δίνουν οι αρχές σε μία περιοχή της Ινδίας, προκειμένου αφενός να καθυστερήσουν τη δημογραφική ανάπτυξη και αφετέρου να βελτιωθεί η υγεία των γυναικών, που παραδοσιακά παντρεύονται σε πολύ μικρή ηλικία και αμέσως αποκτούν παιδί.

Περίπου 4.300 ζευγάρια έχουν αποφασίσει να πάνε κόντρα στην παράδοση και να ενταχθούν στο πρόγραμμα "μπόνους για το μήνα του μέλιτος", το οποίο εφαρμόζεται στο κρατίδιο Μαχαράστρα από το 2007.

Περίπου 1.200 ζευγάρια το ολοκλήρωσαν και 150 το εγκατέλειψαν σχεδόν από την αρχή, ενώ τρεις ακόμα περιοχές του Μαχαράστρα και γειτονικά κρατίδια εξετάζουν το ενδεχόμενο, να εφαρμόσουν παρόμοια προγράμματα.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση. Τα ζευγάρια πρέπει ν΄ αποδείξουν ότι παντρεύτηκαν, χωρίς να εξαναγκαστούν και επίσης πρέπει να παρακολουθούν ανά τρίμηνο κάποια μαθήματα, όπως για παράδειγμα μαθήματα οικογενειακού προγραμματισμού.

Τα προφυλακτικά και τα αντισυλληπτικά χάπια διανέμονται δωρεάν, ενώ επιτρέπονται και οι αμβλώσεις.

Στο 1,2 δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της Ινδίας το 2011

Δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα, η Ινδία απέκτησε επιπλέον 181 εκατομμύρια κατοίκους τα τελευταία δέκα χρόνια και ο πληθυσμός της υπολογίζεται στα 1,21 δισεκατομμύρια το 2011, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Η οικογένεια παραμένει ο μοχλός της ινδικής κοινωνίας, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, όπου τα παιδιά θεωρούνται μια μελλοντική πηγή εσόδων, στη χώρα αυτή που στερείται κοινωνικής βοήθειας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ο Σαντζάι Γκάντι, γιός της πρωθυπουργού της εποχής, Ιντιρα Γκάντι, έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αναγκαστικής στείρωσης των ανδρών, που είχαν ήδη δυο παιδιά.

Το πρόγραμμα αυτό είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Κανένα άλλο σχέδιο αυτού του τύπου δεν έχει εφαρμοσθεί από τότε.

Εκτός όμως αυτού, ο άλλος στόχος του προγράμματος στη Μαχαράστρα είναι η υγεία των γυναικών, αφού 4 στις 10 γυναίκες που παντρεύονται, είναι κάτω των 18 ετών.

Η ηλικία αυτή είναι νόμιμη για γάμο στην Ινδία, σύμφωνα με τις ιατρικές αρχές της πόλης Πουν, μιας μεγάλης πόλης στην περιοχή.

Τα προγράμματα που ενθαρρύνουν τις νεαρές γυναίκες να καθυστερήσουν ν΄ αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί, είναι σημαντικά για την υγεία τους, καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών κατά των τοκετό ή των νεογέννητων, είναι σαφώς υψηλότερα, όταν οι μητέρες είναι ηλικίας κάτω των 18 ή των 20 ετών.

Στην Ινδία, οι θάνατοι που συνδέονται με την κύηση ή τον τοκετό ήταν 254 για 100.000 γεννήσεις το 2008 (έναντι 10 στη Γαλλία για παράδειγμα), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 από την ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Διπλάσιο του μισθού το “μπόνους”

Η Ρατζία Σαγιάντ και ο σύζυγός της, Σακίλ, ζουν μαζί με τους γονείς του στο χωριό Σεντουργιάνε, 250χλμ από το Μουμπάι, πρωτεύουσα του Μαχαράστρα. Η Ρατζία δεν εργάζεται και ο Σακίλ είναι μουσικός και μπορεί να κερδίσει από 200 ως 2.500 ρουπίες (3 ως 38 ευρώ) το μήνα. Ο πατέρας του κερδίζει 3.000 ρουπίες πουλώντας φρούτα.

Το ζευγάρι εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό λίγο μετά το γάμο του, όπως παραδέχεται η Ρατζία και γιατί η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού δεν ήταν καλή, αλλά και γιατί η ίδια δεν ήταν σε καλή φυσική κατάσταση.

Η Ρατζία θα λάβει 5.000 ρουπίες εάν δεν αποκτήσει παιδί για μια περίοδο δυο ετών μετά το γάμο και επιπλέον 2.500 ρουπίες, εάν δε μείνει έγκυος για έναν ακόμα χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket