Καλύτερη χώρα για μητέρες η Νορβηγία-19η η Ελλάδα!

Σίγουρα η χώρα μας θα μπορούσε να βρίσκεται και σε χειρότερη θέση αλλά ήρθε 19η στη λίστα της ετήσιας έκθεσης "Δείκτης Μητέρων" σχετικά με το ποια χώρα είναι η καλύτερη για τις μητέρες.

Μάλιστα, η Ελλάδα “τερμάτισε” πριν από τον Καναδά, την Αυστρία και τις ΗΠΑ, ενώ καλύτερη χώρα για τις μητέρες αναδείχθηκε η Νορβηγία και χειρότερη το Αφγανιστάν.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική οργάνωση “Σώστε τα παιδιά”, με αφορμή την επικείμενης Γιορτής της Μητέρας.

Η Ελλάδα εμφανίζει πολύ θετικές επιδόσεις όσον αφορά την μητρική και την βρεφική θνησιμότητα.

Επιπλέον, οι δέκα καλύτερες χώρες ανήκουν στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ από τις χειρότερες, οι δέκαοκτώ βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική.

Στις δέκα καλύτερες χώρες για να ζει μια μητέρα, μετά τη Νορβηγία, ισοψηφούν η Αυστραλία και η Ισλανδία στη 2η θέση και ακολουθούν η Σουηδία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Οι δέκα χειρότερες είναι: Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σουδάν, Μάλι, Ερυθραία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τσαντ, Υεμένη, Γουινέα - Μπισάου, Νίγηρας και Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ, καταλαμβάνουν μόλις την 31η θέση καθώς στη χώρα η μητρική θνησιμότητα είναι μια στις 2.100 και αποτελεί την υψηλότερη στον ανεπτυγμένο κόσμο!

Μια Αμερικανίδα έχει επτά φορές περισσότερες πιθανότητες από μια Ιταλίδα ή μια Ιρλανδή να πεθάνει από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της και 15 φορές περισσότερες από μια Ελληνίδα!

Ένα παιδί στις ΗΠΑ έχει διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει πριν γίνει πέντε ετών απ' όσες ένα παιδί στην Ελλάδα.

Ακόμα, στις ΗΠΑ μόνο το 58% των παιδιών πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο.

Στις χειρότερες χώρες, οι συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τις μητέρες είναι τραγικές, αφού κατά μέσο όρο, μια γυναίκα στις 30 πεθαίνει στον τοκετό και ένα παιδί στα έξι πεθαίνει πριν από τα πέμπτα του γενέθλια, ενώ ένα στα τρία υποφέρει από υποσιτισμό.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και μόνο τέσσερα κορίτσια είναι γραμμένα στο δημοτικό σχολείο για κάθε πέντε αγόρια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket