Συσκευή κάνει τα άρματα μάχης «αόρατα»

Τα άρματα μάχης θα μπορούν σύντομα να γίνουν «αόρατα» τις νυχτερινές ώρες, χάρη σε μια νέα συσκευή, η οποία αποκρύπτει το αποτύπωμά τους, ώστε να μην καταγράφεται από τις υπέρυθρες ακτίνες.
Η συσκευή κατασκευάστηκε από την εταιρεία BAE Systems και η τεχνολογία Adaptiv που χρησιμοποιεί επιτρέπει στα οχήματα να μιμηθούν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός τους, έτσι ώστε να μοιάζουν με άλλα αντικείμενα, όπως μια αγελάδα ή ένα αυτοκίνητο.
Έτσι, θα «εξαφανίζονται, όταν θα περνούν μέσα από τα τηλεσκόπια που χρησιμοποιούν ακτίνες ανίχνευσης θερμότητας. Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για να την κάνουν να λειτουργήσει με άλλα μήκη κύματος και, κυρίως του φωτός, προκειμένου να αγγίξουν τα όρια της πραγματικής αορατότητας.
Η πολύπλοκη αυτή συσκευή χρησιμοποιεί pixels από υλικό που μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία πολύ γρήγορα. Για να καλυφθεί πλήρως ένα μικρό άρμα μάχης απαιτούνται περίπου 1.000 πλαίσια, 14 εκατοστών.
Τα πλαίσια οδηγούνται από ενσωματωμένες θερμικές κάμερες που απεικονίζουν συνεχώς την θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου, με αποτέλεσμα να τα κάνει ακόμα πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Οι κάμερες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ακόμα και όταν το όχημα κινείται, παρέχοντάς του ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη. Ωστόσο, οι προγραμματιστές του δεν έχουν δώσει ακριβείς πληροφορίες για τον τρόπο που θερμαίνονται και ψύχονται, ενώ οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι ένα άρμα μπορεί να μοιάζει με «σκηνικό» από μια απόσταση 300-400μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket