Alphonso Ford: Ο άγγελος του μπάσκετ! (31/10/1971 - 4/9/2004)

Σαν σήμερα (04/09), πριν από 7 χρόνια έφυγε από την ζωή ένας από τους χαρισματικότερους σκόρερ που πάτησε στα παρκέ της Ευρώπης. Ο λόγος φυσικά για τον Αλφόνσο Φορντ, ο οποίος έχασε τη «μάχη» με την λευχαιμία στα 32 του χρόνια.

Ο Αλφόνσο Φορντ γεννήθηκε στις 31 Οκωβρίου του 1971 στο Γκρίνγουντ του Μισισίπι και από μικρός είχε την πορτοκαλί μπάλα στα χέρια, μια σχέση η οποία αργότερα εξελίχθηκε σε έναν τεράστιο… έρωτα!

Ο Φορντ αγωνίστηκε στο πανεπιστήμιο Μισισίπι Βάλεϊ Στέιτ και την πρώτη του σεζόν στο NCAA, ήταν ο πρώτος σκόρερ σε εθνικό επίπεδο, με 29.9 πόντους ανά παιχνίδι ενώ αξιοσημείωτο είναι πως στα τέσσερα χρόνια που έπαιξε στο κολέγιο ποτέ δεν είχε λιγότερους από 25 πόντους μέσο όρο!

Το 1993, οι Σίξερς επέλεξαν τον ύψους 1,93 γκαρντ στο νούμερο 32 των ντραφτ, οι Σόνικς στην συνέχεια του έδωσαν και αυτή την ευκαιρία να παίξει στον «μαγικό κόσμο» του NBA, ωστόσο η διετία στο CBA ήταν εκείνη που τον ώθησε να περάσει τον Ατλαντικό για να έρθει στην Ευρώπη.

Η Ουέσκα ήταν ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής καριέρας του «μπομπέρ», Αλ. Φυσικά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ισπανικής λίγκας με 25,1 πόντους ωστόσο δεν κατάφερε να σώσει την ομάδα του από τον υποβιβασμό.

Ο Κώστας Μίσσας την σεζόν 1996-97 τον έφερε στην χώρα μας για τον Παπάγου, με τον Φορντ να οδηγεί την ομάδα στην έβδομη θέση, ωστόσο η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Λευχαιμία ήταν η διάγνωση, ωστόσο ο Αλ δεν το έβαλε κάτω.

Γεννημένος μαχητής, τα καταφέρνει και βρίσκει συμβόλαιο στον Σπόρτινγκ. Οι χημειοθεραπείες δεν τον σταματάνε και στα Πατήσια έγινε αγαπητός ακόμη και από τις… πέτρες, καθώς πάντα χαμογελαστός οδήγησε την ομάδα του σε μεγάλες νίκες.

Το Περιστέρι απέκτησε τον Φορντ και ο τίτλος «Πρίγκιπας των Δυτικών Προαστίων» του ανήκει και με το παραπάνω. Δυο χρόνια ο Αλφόνσο, βομβάρδιζε τα αντίπαλα καλάθια, οδηγώντας το Περιστέρι στην Ευρωλίγκα, όπου είχε 26 πόντους ανά παιχνίδι!

Ο Ολυμπιακός το 2002 έσπευσε να τον αποκτήσει και δεν βγήκε χαμένος. Ο Φορντ απέκλεισε μόνος του τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, ωστόσο ο Λευτέρης Σούμποτιτς αποφάσισε στον 4ο τελικό με την ΑΕΚ, να αφήσει εκτός αποστολής των Αμερικανό «μπομπέρ» και έτσι χάθηκε το πρωτάθλημα.

Ωστόσο ο Αλφόνσο κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας ενώ η φυγή του από τον Ολυμπιακό προκάλεσε ερωτηματικά σε όλους, ακόμη και στον ίδιο με τις απαντήσεις εκείνης της ακατανόητης επιλογής να μην έχουν δοθεί ακόμη.

Η γειτονική Ιταλία και η Σιένα ήταν ο επόμενος σταθμός τους Αλφόνσο. Τελευταία του ομάδα ήταν η Σκαβολίνι, με την οποία είχε 22,2 πόντους μέσο όρο, με την λευχαιμία να αναγκάζει τον τεράστιο Αμερικάνο να αποσυρθεί από τα παρκέ το 2004.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2004 ο Αλφόνσο Φορντ άφησε την τελευταία του πνοή στο Μέμφις. Η Ευρωλίγκα για να τιμήσει την μνήμη του Αλ, έδωσε στο βραβείο του πρώτου σκόρερ εκείνο του αείμνηστου άσου, ο οποίος έφυγε από την ζωή αφήνοντας μόνο φίλους…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket