Συνδέουν το πάχος με την αϋπνία!

Όσοι κοιμούνται λίγες ώρες, τρώνε περισσότερο, αλλά δεν καίνε περισσότερες θερμίδες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, η οποία έρχεται να ενισχύσει την θεωρία που συνδέει τη στέρηση ύπνου με την πρόσληψη βάρους.
Σχεδόν 50 με 70 εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ υποφέρουν από χρόνιες διαταραχές του ύπνου, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Παρότι η τελευταία αυτή μελέτη, όπως και άλλες που έχουν προηγηθεί, δεν αποδεικνύει ότι η έλλειψη ύπνου... παχαίνει, υπογραμμίζει ωστόσο ότι ο ύπνος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, λένε οι ειδικοί.
Η Μαρί-Πιέρ Σεντ Ονζ του Ερευνητικού Κέντρου για την Παχυσαρκία στο νοσοκομείο St. Luke's-Roosevelt της Νέας Υόρκης, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, και οι συνεργάτες της, επιστράτευσαν 30 άνδρες και γυναίκες, τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, όλοι με φυσιολογικό βάρος.
Οι εθελοντές διέμεναν και κοιμούνταν στους χώρους ενός ερευνητικού κέντρου σε δύο φάσεις, επί δύο πενθήμερα: στην πρώτη τους επιτρεπόταν να κοιμούνται εννέα ώρες το βράδυ και στη δεύτερη τέσσερις.
Και στις δύο φάσεις διατρέφονταν αυστηρά για τέσσερις μέρες και την πέμπτη ημέρα έτρωγαν ό,τι ήθελαν: και στις δύο αυτές περιπτώσεις έκαιγαν τις ίδιες θερμίδες, περίπου 2.600 την ημέρα.
Όταν όμως άρχισαν να στερούνται τον ύπνο, έτρωγαν κατά μέσον όρο περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την πέμπτη ημέρα σε σχέση με τις ημέρες που κοιμούνταν πολύ.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Γκράντνερ, ερευνητή ύπνου και διαταραχών ύπνου στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια, ο ύπνος "φαίνεται να παίζει ρόλο στο πως ο οργανισμός χειρίζεται τις ορμόνες που ρυθμίζουν το πόσο πεινάμε, πότε πεινάμε και τι θέλουμε να τρώμε".
Μία άλλη εξήγηση είναι ότι όταν οι άνθρωποι κουράζονται είναι πιο επιρρεπείς στο να επιλέξουν να φάνε κάτι παχυντικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket