Βρέθηκε ταφή σκύλου 8.000 ετών στην Πορτογαλία!

Ένα αναπάντεχο εύρημα εντόπισαν αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και το Ισπανικό Πανεπιστήμιο της Καντάμπρια, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούσαν σε τοποθεσία κοντά στην πορτογαλική πόλη Alcacer do Sal.
Πρόκειται για έναν τάφο σκύλου, ηλικίας 8.000 ετών, που θεωρείται ο αρχαιότερος στη Νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με το Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Lusa, που επικαλείται δηλώσεις της Mariana Diniz, μιας εκ των υπευθύνων του ανασκαφικού προγράμματος, η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχαμε ενδείξεις αρχαίου «κυνικού συμβολισμού» στα νότια της Ευρώπης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στα βόρεια.
Όπως λέει η ίδια, πριν από 8.000 χρόνια, οι κοινότητες στον Νότο εξημέρωσαν τον σκύλο, ένα ζώο που έπαιξε σημαντικό οικονομικό αλλά και συμβολικό ρόλο μέσα σ’ αυτές. «Το τελετουργικό δείχνει ότι η ταφή έχει γίνει με φροντίδα, όχι όπως-όπως και ότι η σημασία της ήταν ιδιαίτερη» συμπλήρωσε, αναφερόμενη στο εύρημα. Το Εθνικό Μουσείο Αρχαιολογίας της Λισαβόνας έχει ήδη στείλει μια ειδική ομάδα, για να στερεώσει και να απομακρύνει τον τάφο, με σκοπό να συντηρηθεί και μελλοντικά να αναδειχθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket