Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μειώνει την καλή χοληστερίνη των παιδιών!

Οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους μπορεί να προκαλέσουν πτώση 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Ντέιβιντ Σελερμάγιερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuter και Γαλλικό, έδειξαν ότι μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών τα παιδιά των καπνιστριών εγκύων μητέρων έχουν κατά μέσο όρο περίπου 10% χαμηλότερη από το φυσιολογικό επίπεδο «καλή» χοληστερίνη (HDL-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), η οποία θεωρείται ότι δρα προστατευτικά για την καρδιά και κατά της αρτηριοσκλήρωσης και της θρόμβωσης.

Το αν τα παιδιά εκτέθηκαν ως παθητικοί καπνιστές στον καπνό των γύρω τους μετά τη γέννησή τους δεν αλλάζει το αρχικό αποτέλεσμα, μια σαφής ένδειξη ότι είναι η προγεννητική έκθεση στον καπνό της μητέρας αυτή που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στον οργανισμό των εμβρύων και στη μετέπειτα ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη «αποτυπώνει» μια σειρά από ανθυγιεινά χαρακτηριστικά στο παιδί, καθώς αναπτύσσεται στη μήτρα, δημιουργώντας σε αυτό προδιάθεση για εμφράγματα και εγκεφαλικό στη ζωή του. Παράλληλα, έχει συσχετιστεί μέσω προηγούμενων μελετών με διάφορα προβλήματα υγείας, όμως μέχρι τώρα ήταν άγνωστο κατά πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν -με τη βοήθεια υπερήχων και δειγμάτων αίματος- την επίπτωση του καπνίσματος της εγκύου στο πάχος των τοιχωμάτων των αρτηριών και στα επίπεδα λιποπρωτεϊνών σε 405 οκτάχρονα παιδιά. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι δεν υπήρχε μεν κάποια αλλαγή στο πάχος των αρτηριών τους, όμως η «καλή» χοληστερίνη ήταν γενικά μικρότερη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 10-15%.

Οι ερευνητές προτίθενται να κάνουν νέες έρευνες, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι, όπως υποψιάζονται, αυτή η μείωση της «καλής» χοληστερίνης διατηρείται σε βάθος χρόνου και μετά τα οκτώ πρώτα έτη της ζωής του ατόμου. Ωστόσο, ο μηχανισμός που συνδέει το κάπνισμα της εγκύου με τη χοληστερίνη στα παιδιά παραμένει άγνωστος.

Υπολογίζεται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου το 15% των γυναικών καπνίζει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης του. Οι ερευνητές συνιστούν την προληπτική και προσεκτική παρακολούθηση των παιδιών, των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν, όταν ήταν έγκυες. Η «καλή» χοληστερίνη μπορεί να αυξηθεί μέσω της σωματικής άσκησης και με τη λήψη φαρμάκων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket