Νόμο για να αποφύγει τη δικαιοσύνη προωθεί ο Σίλβιο!

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να αποφύγει τις καταδικαστικές αποφάσεις της δικαιοσύνης διαμέσου ενός νέου "νομικού βοηθήματος": πρόκειται για το σχέδιο της λεγόμενης "σύντομης παραγραφής" για πολίτες που διαθέτουν καθαρό ποινικό μητρώο, το οποίο εγκρίθηκε από την επιτροπή "θεμάτων δικαιοσύνης" της βουλής της Ρώμης.
Σύμφωνα με σχολιαστές η κεντροδεξιά θα προσπαθήσει να πετύχει την υπερψήφιση του μέτρου από το σώμα της βουλής πριν τις θερινές διακοπές, εξασφαλίζοντας έτσι στον "Καβαλιέρε" ουσιαστική ατιμωρησία.
Πιο αναλυτικά η νέα πρόταση νόμου προβλέπει την μείωση των αναγκαίων χρονικών ορίων για την παραγραφή των αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά.
Κατά μέσο όρο οι σχετικές δίκες θα ολοκληρώνονται έξι μήνες νωρίτερα απ' ό,τι σήμερα. Κάτι που θα επιτρέψει πιθανότατα παραγραφή των υποθέσεων δωροδοκίας του βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς, αλλά και της αγοραπωλησίας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου "Μεντιασέτ", που αφορά την υποψία δημιουργίας αδήλωτων κονδυλίων.
Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, αν εγκριθεί ο νέος νόμος, το 90% των δικαστικών υποθέσεων διαφθοράς θα παραγράφεται πριν να μπορεί να αποφανθεί γι' αυτές ο Άρειος Πάγος της Ρώμης.
Σε ό,τι αφορά, παράλληλα, την δίκη του "Ρούμπι-Γκέιτ", η συμπολίτευση προσπαθεί να στηρίξει τον "μίστερ τιβί" με διαφορετικό τρόπο. Η αρμόδια επιτροπή της βουλής, με έντεκα ψήφους υπέρ και δέκα κατά, υπερψήφισε το αίτημα της κεντροδεξιάς να τεθεί θέμα "σύγκρουσης αρμοδιοτήτων" σε ό,τι αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης "Ρούμπι Καρίμα".
Να ζητηθεί, δηλαδή, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, να αποφανθεί αν με τις συγκεκριμένες δικάσιμους, θα πρέπει να ασχοληθεί το δικαστήριο του Μιλάνου ή το ειδικό "δικαστήριο υπουργών".
Για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία θα πρέπει πάντως να εκφρασθεί τόσο η προεδρία της βουλής όσο και --με καθοριστικό τρόπο-- η ολομέλεια του σώματος.
Πηγές, πάντως, της εισαγγελίας του Μιλάνου, άφησαν να διαρρεύσει σχετικά ότι "ακόμη και αν το κοινοβούλιο θέσει, επίσημα, θέμα αρμοδιότητας με ένσταση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, η δίκη του Ρούμπι-Γκέιτ δεν πρόκειται να σταματήσει".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket