Φοιτητές «φαντάσματα» στοιχειώνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας, από τους συνολικά 600.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, μόνο ένας στους τρεις ζήτησε και πήρε πανεπιστημιακό σύγγραμμα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που βγήκε από την ηλεκτρονική διανομή συγγραμμάτων, είναι πως το κόστος των συγγραμμάτων που επέλεξαν φοιτητές του ίδιου τμήματος, είναι πολύ υψηλό στο ένα πανεπιστήμιο και πολύ πιο χαμηλό στο άλλο. Για παράδειγμα, το «πακέτο» που επέλεξαν οι φοιτητές Ιατρικής της Αθήνας, φτάνει το χρόνο τα 1.138 ευρώ, σε αντίθεση με το «πακέτο» των φοιτητών της Πάτρας που αγγίζει τα 318 ευρώ και είναι σαφώς πιο… «οικονομικό»!
Τι άλλο προέκυψε; ότι υπάρχουν τμήματα των ΤΕΙ στα οποία παρατηρείται εγκατάλειψη των σπουδών από εξάμηνο σε εξάμηνο. Χαρακτηριστικό φαινόμενο το ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής και Τουριστικών Επαγγελμάτων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αφού στο πρώτο εξάμηνο υπέβαλαν αίτηση για βιβλία 60 σπουδαστές, σε αντίθεση με το τρίτο εξάμηνο, που υπέβαλλαν μόνο 6!
Αυτό που μένει τώρα είναι το υπουργείο Παιδείας να στείλει έγγραφο στα τμήματα, ζητώντας και επίσημη πλέον πληροφόρηση για τα ζητήματα που προέκυψαν.
Σε γενικές γραμμές πάντως, το ηλεκτρονικό σύστημα διανομής συγγραμμάτων «Εύδοξος», εφαρμόστηκε το τρέχον ακαδημϊκό έτος και κρίθηκε επιτυχημένο, αφού:
* Ελαχιστοποίησε τη γραφειοκρατία
* Επιτάχυνε τη διαδικασία διανομής
* Καθιέρωσε απόλυτη διαφάνεια
* Και παρακολούθησε την όλη διαδικασία μέσω σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου