Μπρους Λη (27-11-1940 / 20-7-1973)

Ο Μπρους Λη (ή Μπρους Λη Σιου-Λουνγκ)  ήταν ένας Κινεζοαμερικανός καλλιτέχνης των πολεμικών τεχνών και ηθοποιός. Δημιούργησε την μοντέρνα μαχητική τέχνη Jeet Kune Do. Από πολλούς θεωρείται μεγαλύτερος ηθοποιός πολεμικών τεχνών στον 20ό αιώνα και παρά το γεγονός ότι έκανε λίγες ταινίες, καταγράφηκε στη συνείδηση των θαυμαστών του ως είδωλο.
Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στις 27 Νοεμβρίου 1940 και απεβίωσε στις 20 Ιουλίου 1973. Μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ. Σπούδασε σε τεχνική σχολή και παράλληλα μελέτησε κουνγκ φου. Στη συνέχεια έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά "The Green Hornet". Δημιούργησε 3 δικές του σχολές πολεμικών τεχνών. Έπαιξε σε πολλές ταινίες που γύρισε στο Χονγκ Κονγκ και τον έκαναν διάσημο, με πιο γνωστή την τελευταία του «Game of Death».


Ο Μπρους Λη λένε οτι βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε, στις 20 Ιουλίου 1973. όπως είπαν είχε πεθάνει από εγκεφαλικό οίδημα, έπειτα από αλλεργία που παρουσίασε σε φάρμακο για τον πονοκέφαλο, που του είχε χορηγήσει μια ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ Αλλά, πολλοί λένε οτί πέθανε στην διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας όταν σε μια σκηνή που υποτίθεται οτι θα τον πυροβολούσαν κάποιος άλλαξε την ψεύτικη σφαίρα με μια αληθινή,ο λόγος που πίστευαν οτι έγινε κάτι τέτοιο ήταν επειδή όπως ακουγόταν τότε υπήρχαν πολλοί που τους ενοχλούσε η δόξα κ η φήμη που είχε δημιουργήσει ο Μπρους Λη.Επίσης λένε οτι κ ο γιός του πέθανε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο΄κ αυτός απο σφαίρα στα γυρίσματα της δικιάς του ταινίας. Ο θάνατος του Μπρους Λη, την περίοδο μάλιστα της μέγιστης ακμής του, συνέβη υπό αρκετά παράξενες συνθήκες, οι οποίες ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να τροφοδοτούν διάφορα σενάρια περί "συνωμοσίας". Ένα από αυτά κάνει λόγο για δολοφονία από μαφιόζους του Χονγκ Κονγκ γιατί ο Λη αρνήθηκε να τους πληρώσει χρήματα για προστασία. Πάντως πολύς κόσμος πιστεύει ο,τι τον σκότωσαν επειδή μέσα από τις ταινίες του αποκάλυπτε μυστικά των πανάρχαιων ασιατικών πολεμικών τεχνών. Μία τρίτη θεωρία αναφέρει ότι ο άσος των πολεμικών τεχνών πέθανε από λήψη υπερβολικής ποσότητας ναρκωτικών. Κάποιοι μίλησαν για «δαίμονες» και διαβολικά πνεύματα που προκάλεσαν την εξόντωσή του, ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν καταραμένος. Η θεωρία της «κατάρας του Μπρους Λη» ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με τον θάνατο του γιου του Μπράντον, στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κοράκι», το 1993.Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για τον τρόπο του θανάτου του, Ο οποίος τον πήρε απ΄την ζωή στα 33 του χρόνια. Η ταφή του Λη έγινε στο κοιμητήριο της λίμνης του Σηάτλ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket