Η ιστορία της Ρόμα

Ποδοσφαιρική ομάδα της Ιταλίας με έδρα τη Ρώμη. Αγωνίζεται επί σειρά ετών στην Α' Κατηγορία (Serie A), αλλά βρίσκεται στη σκιά των τριών μεγάλων του ιταλικού ποδοσφαίρου: Μίλαν, Ίντερ και Γιουβέντους. Οι οπαδοί της ζουν και αναπνέουν για τα ντέρμπι με την συμπολίτισσά της Λάτσιο, που συχνά είναι επεισοδιακά μέσα κι έξω από το «Ολύμπικο», κοινή έδρα των δύο ομάδων.
Η Ρόμα ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1927 και προέρχεται από τη συγχώνευση των ομάδων της Ρώμης, Φορτιτούντο, Προ Ρόμα, Ρόμαν, Άλμπα και Αουντάτσε. Στην ίδρυσή της πρωτοστάτησε ο δικτάτορας Μουσολίνι, αν και φανατικός οπαδός της Λάτσιο. Ήθελε η Ρώμη να παρουσιαστεί με δύο δυνατές ομάδες για να διεκδικήσει τα πρωτεία από τις ομάδες του Βορρά. Ήταν η εποχή που το φασιστικό καθεστώς έδινε πολύ μεγάλη σημασία στο ποδόσφαιρο.
Η Ρόμα εκπροσωπούσε την εργατική τάξη της ιταλικής πρωτεύουσας, γι' αυτό και στους κόλπους της συσπειρώνει ακόμη και σήμερα πολλούς αριστερούς. Αντίθετα, η Λάτσιο, που είχε ιδρυθεί το 1900 από μία ομάδα αξιωματικών, συγκέντρωνε τις προτιμήσεις της μεσαίας και ανώτερης τάξης, αλλά και της μεγάλης μάζας των φασιστών της Αιώνιας Πόλης.
Το σήμα της Ρόμα είναι η Λύκαινα με τα δύο νήπια, τον Ρωμύλο και τον Ρέμο, μια σύνθεση που αναπαριστά τον μύθο της γέννησης της Ρώμης. Χρώματα της ομάδας είναι το σκούρο κόκκινο και το χρυσοκίτρινο, που είναι και τα επίσημα χρώματα της Ρώμης και συμβολίζουν τον Θεό και το αυτοκρατορικό παρελθόν της πόλης. Το παρατσούκλια της είναι «Τζαλορόσι» («Κιτρινοκόκκινοι»), «Λούπι» («Λύκοι») και «Λα Μάτζικα» («Η Μαγεία»).
Η Ρόμα υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Serie Α (1929 - 1930) και μέχρι σήμερα μόνο μία φορά υποβιβάστηκε στη Β' Κατηγορία, το 1951. Ο πρώτος της μεγάλος τίτλος ήλθε το 1942, όταν σήκωσε το «σκουντέτο», ως πρωταθλήτρια Ιταλίας. Τα επόμενα χρόνια ξανάπεσε στην αφάνεια και ξαναφάνηκε τη δεκαετία του '60, όταν κέρδισε το Κύπελλο Εκθέσεων (νυν ΟΥΕΦΑ) και δύο κύπελλα Ιταλίας.
Η δεκαετία του '80 ήταν η χρυσή περίοδος της Ρόμα. Με παίκτες όπως οι Κόντι, Ντι Μπαρτολομέι, Προύτσο και Φαλκάο κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας το 1983 και τον επόμενο χρόνο έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου έχασε στα πέναλτι από τη μεγάλη Λίβερπουλ, ενώ η τροπαιοθήκη της εμπλουτίστηκε με τέσσερα κύπελλα. Η λαμπρή αυτή περίοδος ολοκληρώθηκε το 1991 με τη συμμετοχή της στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου έχασε το τρόπαιο από τη Μίλαν (0-2, 1-0) και με την κατάκτηση ενός Κυπέλλου Ιταλίας. Δέκα χρόνια αργότερα, καθοδηγούμενη από το μεγάλο της αστέρι και πιστό οπαδό της Φραντσέσκο Τότι, σήκωσε το τρίτο της «σκουντέτο».
Τη φανέλα της Ρόμα φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές: Ναίμ Κριεζίου, Τζιανκάρλο Ντε Σίστι, Άντζελο Ντομεγκίνι, Γκούναρ Νόρνταλ, Μπρούνο Πεζάολα (διατέλεσε και προπονητής του Παναθηναϊκού), Χουάν Σκιαφίνο, Καρλ - Χάιντζ Σνέλιγκερ, Άντζελο Σορμάνι, Αμαρίλντο, Φάμπιο Καπέλο, Μπρούνο Κόντι, Πιερίνο Πράτι, Κάρλο Αντσελότι, Τζουζέπε Τζιανίνι, Πάουλο Φαλκάο, Αγκοστίνο Ντι Μπαρτολομέι, Ρομπέρτο Προύτσο, Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ, Κλαούντιο Κανίχια, Τονίνιο Σερέζο, Ρούντι Φέλερ, Αλνταίρ, Χέρμπερτ Προχάσκα, Φράνκο Τανκρέντι, Πιέτρο Βιέρκοβοντ, Βάλτερ Σάμουελ, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, Καφού, Τραϊανός Δέλλας και οι σύγχρονοι Φραντσέσκο Τότι, Κριστιάν Πανούτσι, Κριστιάν Κίβου και Σιμόνε Περότα.
Από τη Ρόμα το 1995 ξεκίνησε την πολλά υποσχόμενη καριέρα του ο Λάμπρος Χούτος, που όμως δεν είχε την εξέλιξη που όλοι περίμεναν, εξαιτίας των συχνών τραυματισμών του. Στον πάγκο των «τζαλορόσι» έχουν καθίσει μεγάλα ονόματα, όπως οι Ελένιο Ερέρα, Σβεν Γκέραν Έρικσον, Φάμπιο Καπέλο, Βουγιαντίν Μπόσκοφ και Ζντένεκ Ζέμαν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket