Θύματα κακοποίησης οι Ελληνίδες- Αυξάνονται οι SOS κλήσεις!

Οι διακρίσεις ενάντια στο γυναικείο φύλο εξακολουθούν να υφίστανται, ακόμη και στον 21ο αιώνα, όπως αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της γραμμής SOS., με την ανεργία και την κακή οικονομική κατάσταση να μαστίζει τη ζωή τους,πάνω από 2000 γυναίκες τηλεφώνησαν το τελευταίο εξάμηνο στη συμβουλευτική γραμμή.
Αυξάνονται όλο και περισσότερο τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων το διάστημα από 11/3/2011 έως 11/9/2011 η ειδική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 πήρε "φωτιά" από γυναίκες που θέλησαν να μιλήσουν για τον εφιάλτη που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Τα στατιστικά στοιχεία από το τελευταίο εξάμηνο λειτουργίας της συμβουλευτικής γραμμής 15900 για κακοποιημένες γυναίκες παρουσιάστηκαν από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
Από τις 11 Μαρτίου ως τις 11 Σεπτεμβρίου φέτος, το τηλεφωνικό κέντρο δέχθηκε 2.090 κλήσεις. Οι γυναίκες ή οι οικείοι τους που αναζήτησαν βοήθεια αφορούσαν θύματα που ήταν 77% Ελληνίδες, 11% μετανάστριες, 1% μέλη μειονοτήτων, αλλά και 2% ΑΜΕΑ και 0,5% από κάποια κατηγορία άλλων μειονεκτούντων ατόμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, επί του συνόλου των κλήσεων, 1653 (79%) είναι αυτές που αφορούν την καταγγελία περιστατικών έμφυλης βίας. Από αυτές οι 1247 κλήσεις (60%) αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 406 κλήσεις (19%) αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα.
Από τις 1247 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 1082 κλήσεις (87%) ανέφεραν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ( είτε από σύζυγο είτε από σύντροφο), οι 46 κλήσεις (4%) κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση, ενώ οι 20 κλήσεις βιασμό. Οι 112 κλήσεις (9%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας πέραν των παραπάνω.
"Πηγή" βίας η κακή οικονομική κατάσταση 
Η οικονομική κατάσταση των γυναικών φαίνεται να είναι σχετικά ανάλογη των πιθανοτήτων βίας εναντίον τους. Από τα θύματα που απάντησαν στη σχετική ερώτηση, την περιέγραψαν ως κακή (24%), μέτρια (19%),καλή (14%).Αντίστοιχα, μεγάλο ποσοστό των γυναικών που τηλεφώνησαν ήταν άνεργες (38%).
Απροστάτευτες οι γυναίκες ανεξαρτήτως "πτυχίου"
Το επίπεδο της εκπαίδευσης δεν φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες από τη βία που ασκείται εναντίον τους, καθώς το 0,3% είναι τυπικά αναλφάβητες, το 15% έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 12% την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 7% τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου, ενώ το 15,5% την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα παραπάνω στοιχεία, πρόκειται να παρουσιασθούν σε ημερίδα που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων. Η ημερίδα “Βία κατά των Γυναικών – Μεθοδολογία Συμβουλευτικής” θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30/9/2011 και ώρα 09:30 – 15:30 στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 – δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket