Δραματική η μείωση του πάγου στην Αρκτική!

Πιο έντονες από ποτέ είναι οι ανησυχίες που προκαλούν οι νέες μετρήσεις για τα επίπεδα του πάγου στην Αρκτική, οι οποίες δείχνουν τους πάγους να έχουν φτάσει σε τρομακτικά χαμηλή στάθμη. Παράλληλα, σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, την Μπανκόγκ της Ταϊλάνδης, το πιο σκοτεινό σενάριο, αναφέρει ότι μέχρι το 2030 η περιοχή θα έχει βυθιστεί ολοκληρωτικά.
Ανησυχία προκαλούν οι νέες μετρήσεις για την έκταση του πάγου στην Αρκτική, η οποία έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή των μετρήσεων, που πραγματοποιήθηκε το 1972. Η πιο δραματική αποκάλυψη βέβαια, είναι ότι κάτι τέτοιο αποτελεί αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις μετρήσεις Γερμανών ερευνητών, η έκταση του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό καλύπτει πλέον μόλις 4,24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 0,5% λιγότερο από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2007.
Οπως μάλιστα τόνισε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Γκέοργκ Χάιγκστερ: "Η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου δεν μπορεί πια να εξηγηθεί από τις φυσικές διακυμάνσεις από έτος σε έτος. Αντιθέτως, τα ερευνητικά μοντέλα καταδεικνύουν ότι η μείωση της έκτασης του πάγου είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής από τη δραστηριότητα του ανθρώπου".
Σύμφωνα με τον Χάιγκστερ, οι επιπτώσεις στον Αρκτικό Ωκεανό από την κλιματική αλλαγή είναι πιο σφοδρές εξαιτίας των μεταβολών που εμφανίζονται στο ποσοστό της προσπίπτουσας ακτινοβολίας που ανακλά το σύνολο της επιφάνειας του Ωκεανού (αλμπέντο).
Η ανησυχητική αυτή μέτρηση από τους Γερμανούς ερευνητές έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου και το νέο ιστορικό χαμηλό θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί μεταξύ άλλων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας και το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Πάγου και Χιονιού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket