Μεταλλαγμένες γάτες: Το νέο "όπλο" κατά του AIDS!

Για πρώτη φορά στα χρονικά, αμερικανοί επιστήμονες επιστρατεύουν στη μάχη κατά του AIDS γάτες, που έχουν υποστεί κάποιου είδους μετάλλαξη στα επιστημονικά εργαστήρια.
Τα τετράποδα ζώα, χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα στη μάχη των επιστημόνων με τον ιό του AIDS, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έρχονται ολοένα και πιο κοντά στην εύρεση ενός σωτήριου φαρμάκου.
Πρόκειται για γάτες που, μετά από μια σκόπιμη γενετική μετάλλαξη, φεγγοβολούν πράσινες και οι οποίες διαθέτουν κύτταρα που αντιστέκονται στη μόλυνση από τον θανατηφόρο ιό. Το επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει όχι μόνο στην καταπολέμηση του AIDS στις γάτες, ιδίως τις άγριες, όπου επίσης παρατηρείται μια ανάλογη επιδημία, αλλά και να συμβάλει στις αντίστοιχες έρευνες στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο-ιολόγο Έρικ Πόεσλα της κλινικής Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature Methods", σύμφωνα με τη βρετανική "Γκάρντιαν", το "Science" και το "New Scientist", εισήγαγαν μέσα στα ωοκύτταρα των γατών γονίδια μαϊμούδων τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την ανάπτυξη του ιού.
Πώς όμως προκύπτει το πράσινο χρώμα και που χρησιμεύει;Η ομάδα των επιστημόνων είσηγαγε στο DNA ξένα γονίδια από μια φωσφορίζουσα πράσινη μέδουσα που έκαναν τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα των γατών, κάτω από το υπεριώδες φως, να λάμπουν κι αυτά με μια πράσινη ανταύγεια, έτσι ώστε να γίνεται πιο εύκολα ο εντοπισμός των μεταλλαγμένων γονιδίων.
Άνθρωποι, γάτες, χιμπατζήδες υποφέρουν από τον ιό του HIV
Εκτός από τους ανθρώπους και, σε ένα βαθμό, τους χιμπατζήδες, οι γάτες είναι τα μόνα θηλαστικά που προσβάλλονται από τον συγκεκριμένο ιό.
Τα πειράματα ήταν αποκαλυπτικά: οι γάτες είναι ανθεκτικές στον ιό FIV, που προκαλεί στα συγκεκριμένα ζώα το σύνδρομο της ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (πρόκειται για το ανάλογο του ιού HIV που προκαλεί AIDS στους ανθρώπους). Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κολλήσουν τον ιό από τις γάτες, ούτε οι γάτες από τους ανθρώπους, όμως η βασική βιοχημεία των δύο συγγενικών ιών είναι ίδια.
"Οι γάτες υποφέρουν από τον ιό σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Έρικ Πόεσλα. Και στη δική τους περίπτωση, όπως στους ανθρώπους, ο ιός καταστρέφει τα αμυντικά κύτταρα-Τ του ανοσοποιητικού συστήματός τους.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει σειρά πειραμάτων μόνο με το δείγμα των τροποποιημένων κυττάρων από τις φωσφορίζουσες γάτες. Στα επόμενά τους βήματα, όμως, προτίθενται να εκθέσουν τις ίδιες τις γάτες στον ιό για να δουν κατά πόσο έχουν προστασία.
Από την άλλη πλευρά, η ελληνικής καταγωγής Θεοδώρα Χατζηβασιλείου, από το Κέντρο Ερευνών για τo AIDS «Aaron Diamond» στη Νέα Υόρκη, έθεσε τις αμφιβολίες της για το  αν ποτέ οι γάτες θα αντικαταστήσουν τις μαϊμούδες και τα ποντίκια ως βασικά πειραματόζωα στην έρευνα κατά του ιού του AIDS.
Να σημειωθεί ότι ο ιός του AIDs έχει αποβεί μοιραίος για πάνβ από 30 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket