Ανεστάλη εκτέλεση 90 λεπτά πριν το καθορισμένο!

Εντολή για αναστολή εκτέλεσης θανατοποινήτη έδωσε Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, 90 λεπτά αφότου ήταν προγραμματισμένη, εξαιτίας της κατάθεσης ενός ψυχολόγου στην διάρκεια της δίκης του που χαρακτηρίστηκε ρατσιστική.

Με ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου ανεστάλη η εκτέλεση του Ντουέιν Μπακ, 48 ετών, που επρόκειτο να γίνει με θανατηφόρα ένεση στις 18:00 στο Χάντσβιλ του Τέξας. Ο Μπακ, που είναι μαύρος, είχε καταδικαστεί για δύο δολοφονίες το 1995 στο Χιούστον.
Η υπεράσπισή του κατέθεσε έφεση με το επιχείρημα πως η καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών είναι άδικη διότι ένας ψυχολόγος κατέθεσε στην δίκη του πως οι μαύροι άνδρες είναι πιθανότερο να διαπράττουν εγκλήματα κατά συρροή μετά την αποφυλάκισή τους.
Οι δικηγόροι του Μπακ είχαν ζητήσει και από τον κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι να σταματήσει την εκτέλεση. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σημαίνει πως ο Πέρι -υποστηρικτής της θανατικής ποινής και επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012- δεν χρειάζεται να κάνει κάποια ενέργεια.
Επί των ημερών του Πέρι 235 καταδικασμένοι για φόνο θανατοποινίτες έχουν εκτελεστεί.
Είναι ασυνήθιστο, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο, να αναστέλλονται εκτελέσεις για να εξεταστούν εφέσεις στις ΗΠΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket