Εξαφανίστηκε σπάνιο χειρόγραφο ανεκτίμητης αξίας!

Χειρόγραφο του 12ου αιώνα, ανεκτίμητης αξίας, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου, έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς των προσκυνητών στη Βορειοδυτική Ισπανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
«Το σπάνιο αυτό χειρόγραφο θεωρείται ως ο πρώτος "οδηγός" για τη διαδρομή του Αγίου Ιακώβου προς την Κομποστέλα και αποδίδεται στον Πάπα Κάλλιστο ΙΙ. Συνήθως φυλάσσεται σε μια αίθουσα του ναού, στην οποία δεν έχουν πρόσβαση πάρα μόνο έξι άνθρωποι» διευκρίνισε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας και πρόσθεσε πως διεξάγονται έρευνες.
Η αστυνομία ειδοποιήθηκε χθες το απόγευμα για την εξαφάνιση του εγγράφου, το οποίο αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ισπανίας και σπάνια εκτίθεται σε κοινή θέα. Το χειρόγραφο περιγράφει την προσκυνηματική διαδρομή που οδηγεί στον τάφο του Αποστόλου.
Ο Πάπας Κάλλιστος συνέβαλε στην αποτύπωση της διαδρομής του Αγίου Ιακώβου. Το 1122 αποφάσισε ότι κάθε χρονιά στην οποία η γιορτή του Αγίου Ιακώβου, στις 25 Ιουλίου, θα πέφτει Κυριακή, θα ονομάζεται Άγιο Έτος. Το 2010 ήταν το πιο πρόσφατο Άγιο Έτος και ο Πάπας Βενέδικτος XVI επισκέφτηκε τον ναό του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα. Το επόμενο Άγιο Έτος είναι το 2021.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket