Φέρνουν ανήλικα παιδιά από τη Βουλγαρία για επαιτεία!

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει η μαζική επαιτεία παιδιών από τη Βουλγαρία στους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη...
μέσα σε έναν ευρύτερο και ετερογενή πληθυσμό ατόμων που προωθούνται στη χώρα μας για οικονομική εκμετάλλευση (από την Αλβανία, Ρομά, Ρουμανία, κ.α.). Την ίδια στιγμή, βασικές πληροφορίες για την ομάδα αυτή, καθώς επίσης προσπάθειες επικοινωνίας και επέμβασης, ή υποστήριξης μέσω κοινωνικών υπηρεσιών είναι ανύπαρκτες.
Τις διαστάσεις του φαινομένου, την κατάσταση των παιδιών και εφήβων από τη Βουλγαρία που ασκούν την επαιτεία μέσα από κυκλώματα εκμετάλλευσης, τις εμπειρίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, αλλά και τους τρόπους εμπορίας τους, επιχείρησε να αποτυπώσει μία πρωταρχική έρευνα που διενήργησε η κοινωνική οργάνωση «Άρσις», σε συνεργασία με την Βουλγαρική ΜΚΟ Alliance for Children and Youth και τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση για την προστασία παιδιών Terres des homes.
Η έρευνα διεξήχθη για διάστημα ενός μήνα (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέσα από την εργασία στους δρόμους (street worker) κοινωνικών ερευνητών και λειτουργών από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, οι οποίοι προσπάθησαν να εντοπίσουν και να προσεγγίσουν τους ανηλίκους.
Στο διάστημα της κοινωνικής εργασίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν 62 περιπτώσεις παιδιών από τη Βουλγαρία, ηλικίας από 1-18 ετών, εκ των οποίων τα παιδιά κάτω των πέντε ετών βρισκόταν στην αγκαλιά ενηλίκων, που επαιτούσαν και εμφανίζονταν ως μητέρες ή συγγενείς.
Ωστόσο, η εμπειρία των κοινωνικών λειτουργών υπολογίζει ότι ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός, αφού εκτιμάται ότι καθημερινά σε όλη τη Θεσσαλονίκη «κυκλοφορούν» περίπου 100 διαφορετικά παιδιά, μόνο από τη Βουλγαρία. Όσο για τους ενήλικες που εμφανίζονται δίπλα τους, συνήθως δεν έχουν καμία συγγένεια με τα παιδιά - με εξαίρεση μητέρες - πάντως είναι και οι ίδιοι θύματα εκμετάλλευσης.
«Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται οι σκοτεινές περιπτώσεις, όπως ανήλικα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, εμπόριο βρεφών κ.α., στα οποία δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση» επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος της «Άρσις», Νίκος Γαβαλάς, και διευκρίνισε ότι τα θύματα έχουν εξαπατηθεί από κυκλώματα, που τους υποσχέθηκαν εργασία και φιλοξενία, για να τους προωθήσουν τελικά σε επαιτεία και οικονομική εκμετάλλευση, στην καλύτερη περίπτωση.
Ωστόσο, δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που οι ίδιες οι οικογένειες (π.χ. σύζυγος) «νοικιάζουν» τις γυναίκες και τα παιδιά για λίγα χρήματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket