Το πολύ σεξ βοηθά τους… νεόνυμφους!

Οι άνθρωποι που είναι νευρωτικοί έχουν συχνά μεγαλύτερο πρόβλημα σε ότι αφορά τις σχέσεις και το γάμο. Αλλά όταν οι νευρωτικοί νεόνυμφοι έχουν συχνές ερωτικές σχέσεις, η οικογενειακή ικανοποίηση τους είναι σε κάποιο βαθμό μεγαλύτερη από αυτήν των λιγότερο νευρωτικών νεόνυμφων, σύμφωνα με μια μελέτη της επιθεώρησης Social Psychological and Personality Science (Κοινωνική Ψυχολογία και Επιστήμη της Προσωπικότητας).
Ο Νευρωτισμός είναι η τάση του να βιώνει κάποιος αρνητικά συναισθήματα, και οι άνθρωποι που έχουν αυτήν την έντονη τάση αναστατώνονται και εκνευρίζονται εύκολα, αλλάζουν συχνά τη διάθεση τους καθώς και ανησυχούν συχνότερα.
Οι άνθρωποι που έχουν υψηλές νευρωτικές τάσεις είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από το ρομαντισμό και τις σχέσεις, και όταν παντρεύονται είναι πιθανότερο να πάρουν διαζύγιο. Ο Michelle Russell και ο James McNulty του Πανεπιστημίου του Τένεσι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν, ότι τα υψηλά επίπεδα νευρωτισμού συνδέονται εντονότερα με τα κακά συζυγικά επακόλουθα παρά με οποιονδήποτε άλλο παράγοντα προσωπικότητας.

Το σεξ κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους

Απ’ ότι φαίνεται όμως το σεξ μέσα στον γάμο κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους - άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις βελτιώνουν τη διάθεση της επόμενης ημέρας.

Ο Russell και ο McNulty ήθελαν να διαπιστώσουν αν η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να εξαλείψει τα αρνητικά αποτελέσματα της νεύρωσης. Παρακολούθησαν 72 νιόπαντρα ζευγάρια κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων ετών του γάμου τους. Και οι δύο σύζυγοι έκαναν αναφορά - χωριστά και κατ’ ιδίαν – σχετικά με την συζυγική ικανοποίηση τους και τη σεξουαλική συχνότητα κάθε έξι μήνες.

Κατά μέσο όρο, τα ζευγάρια ανάφεραν οτι έχουν σεξουαλική επαφή περίπου μια φορά την εβδομάδα κατά τους πρώτους έξι μήνες του γάμου, και περίπου τρεις φορές το μήνα από το τέταρτο έτος του γάμου. Τα ζευγάρια που πήραν μέρος θεωρούσαν ότι είναι ικανοποιημένα όταν συμφωνούσαν, ότι «ο γάμος τους είναι καλός» και ότι «η σχέση με τον σύντροφό τους κάνει ευτυχισμένους».

Η οικογενειακή ικανοποίηση των ζευγαριών δεν συνδέθηκε με τη σεξουαλική συχνότητα – ούτε στην αρχή του γάμου, ούτε τέσσερα χρόνια αργότερα. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον γάμο είχε μερικές φορές υψηλά επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας, και μερικές φορές χαμηλά - η σεξουαλική επαφή από μόνη της δεν ήταν καλός δείκτης της οικογενειακής ικανοποίησης.

Οι νευρωτικοί και το σεξ

Αλλά ο Russell και ο McNulty διαπίστωσαν και μια σημαντική εξαίρεση. Στους συζύγους με υψηλά επίπεδα νευρωτισμού η συχνή σεξουαλική επαφή βελτίωνε την οικογενειακή τους ικανοποίησή. Η επίδραση της συχνής σεξουαλικής δραστηριότητας ήταν αρκετή για να εξαλείψει εντελώς την «ανεπάρκεια ευτυχίας» που οι νευρωτικοί σύζυγοι αισθάνονται συνήθως. Οι συγγραφείς γράφουν, ότι το συχνό σεξ είναι ένας τρόπος με τον οποίο μερικοί νευρωτικοί άνθρωποι είναι σε θέση να διατηρούν ικανοποιητικές σχέσεις.

Οι νεόνυμφοι περνούν μία περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι σεξουαλικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για ορισμένους - όχι όμως για όλους – συχνά το σεξ βελτιώνει την ευτυχία του γάμου τους. Αυτή η ευτυχία η οποία είναι αποτέλεσμα του σεξ, εμφανίστηκε ανεξάρτητη από το πόσο δυνατός ή ευτυχισμένος ήταν ο γάμος κατά την έναρξη της μελέτης – συχνά το σεξ προστατεύει την οικογενειακή ευτυχία των νευρωτικών νεόνυμφων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket