Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 και, σύμφωνα με την διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco), ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών στον κύριο σεισμό των 9 βαθμών που ισοπέδωσε την περιοχή.
Το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα, που βρίσκεται εγκατεστημένος 240 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, καταστράφηκε από τον ισχυρότατο σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που προκλήθηκε.
Αποτέλεσμα της κρίσιμης κατάστασης στην οποία περιήλθε ο αντιδραστήρας, ήταν οι τεχνικοί να αναγκαστούν να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα ραδιενεργό νέφος ατμού προερχόμενο από το εσωτερικό του πυρήνα ώστε να εκτονωθεί η ένταση.
Το ακριβές επίπεδο της ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, δεν έχει μετρηθεί ακόμα σύμφωνα με τους αξιωματούχους της εταιρείας.
Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι, σύμφωνα με την Tepco, εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό τραυματίσθηκαν από τις σημερινές εκρήξεις.
Τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην Ιστορία
28/3/1979-ΗΠΑ: στην Πενσυλβάνια (Three Mile Island) όπου μια σειρά λαθών προκάλεσε παύση του συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα. 140.000 κάτοικοι των περιχώρων μετακινήθηκαν προσωρινά.
Αύγουστος 1979-ΗΠΑ: διαρροή ουρανίου σε μια απόρρητη μονάδα πυρηνικής παραγωγής θεωρείται πως μόλυνε κάπου χίλιους ανθρώπους στο Τεννεσσί.
Μάρτιος 1981-Ιαπωνία: διαρροές ραδιενεργών από τέσσερις μονάδες έπληξαν με ακτινοβολία 278 ανθρώπους.
26/4/1986-ΕΣΣΔ: η έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο4 του Τσερνομπίλ προκάλεσε τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή. 25.000 νεκροί ήταν οι νεκροί, ενώ η ατμόσφαιρα θεωρείται ότι ακτινοβολήθηκε με το ανάλογο 200 βομβών της Χιροσίμας μολύνοντας ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής επικράτειας.
30/9/1999-Ιαπωνία: ανθρώπινο λάθος προκάλεσε το δεύτερο σοβαρότερο δυστύχημα στον σταθμό της Τοκαϊμούρα, βορειο-ανατολικά του Τόκυο - προκαλώντας δύο θανάτους, μολύνοντας με ακτινοβολία κάπου 600 εργαζόμενους και υποχρεώνοντας 320.000 κατοίκους να μετοικήσουν.
Η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου