Ασθενές φύλο οι γυναίκες στο χώρο εργασίας!

Σημαντική άνοδος στα ποσοστά διάκρισης φύλου στο χώρο εργασίας από 15% σε 27% διαπιστώνει η 2η ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη (15/2).
Σύμφωνα με την έκθεση, από τη συνεργασία του Συνηγόρου με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ανακλήθηκαν απολύσεις ενώ επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε επιχειρήσεις.
Η αξιολόγηση των επιπτώσεων που έχει στις γυναίκες και στους άνδρες οποιαδήποτε δράση συμπεριλαμβανομένης και της νομοθεσίας βρίσκεται στα σπάργανα ενώ ακόμη και τα πολιτικά δικαστήρια δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένα με αυτήν, αναφέρει η έκθεση.
Επιπλέον, τονίζεται πως και στο Δημόσιο υπάρχουν διακρίσεις ειδικότερα στους όρους προκηρύξεων για προσλήψεις και στις διαδικασίες πρόσβασης σε εκπαίδευση και κατάρτιση.
Παράλληλα, απουσιάζουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για την τεκμηρίωση των διακρίσεων.
Ακόμη, εμπόδια συναντά η προσπάθεια κατοχύρωσης σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης της άδειας ανατροφής του παιδιού ως δικαίωμα και του πατέρα και η δυνατότητα, στην πράξη, του να πάρει άδεια ανατροφής.
Πιο αναλυτικά, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει για τις άδειες ανατροφής παιδιού στο Δημόσιο:
α) ενιαίο καθεστώς γονικών αδειών για όλες τις κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων
β) κατάργηση των ρυθμίσεων, γενικών ή ειδικών, που παραβιάζουν τη αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών,
γ) επιμερισμό της άδειας ανατροφής μεταξύ των εργαζομένων γονέων
δ) κίνητρα για τη χρήση της από τον πατέρα και
ε) ευελιξία στον τρόπο χορήγησής της όπως π.χ δυνατότητα σώρευσης του μειωμένου ωραρίου σε ημέρες ρεπό.
Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνεται στην έκθεση πως παραμένει βασικό πρόβλημα το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη και η μητρότητα αποτελούν τροχοπέδη στην απασχόληση των γυναικών και ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για την επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας μετά από μακρές απουσίες, για λόγους μητρότητας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket