«Είμαι από 10 ετών στη θάλασσα, τέτοιο πράγμα δεν μου έχει ξανατύχει... Δεν μπορούσα να τραβήξω τα δίχτυα. Με βοήθησε ο πατέρας μου, αλλά και πάλι ήταν πολύ δύσκολα...», αναφέρει η μοναδική γυναίκα επαγγελματίας ψαράς της περιοχής των Λιβανάτων, η οποία έπιασε στα δίχτυα της έναν... καρχαρία.
Τα "βαριά" δίχτυα είχαν πέσει από βραδύς και το πρωί γύρω στις 8:30 το ψαροκάικο της Βιβής ανοίχτηκε στο βόρειο Ευβοϊκό για να τα μαζέψει. Ήταν σε βάθος 50 μέτρων περίπου. Όταν άρχισαν να τα τραβάνε με τον ηλικιωμένο πατέρα της δεν μπορούσαν να φανταστούν τις τους επιφύλασσε η ψαριά. Ήταν τόσο βαριά, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες και τη βοήθεια της τεχνολογίας κατάφεραν τελικά να τα σηκώσουν και με έκπληξη να δουν πιασμένο στα δίχτυα ένα τεράστιο καρχαρία.
Το καρχαριοειδές είναι ένα από τα είδη που συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες και λέγεται "σαπουνάς", είναι όμως σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού. Το πιο πιθανό είναι να ακολούθησε κάποιο καράβι. Ο "σαπουνάς" που βλέπετε και στις φωτογραφίες του LamiaReport, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζύγιζε 270 κιλά και κανένας από τους ψαράδες της περιοχής δεν θυμάται να έχει πιαστεί στα δίχτυα τόσο μεγάλο καρχαριοειδές.
Όσο και αν ακούγεται περίεργο στα Ελληνικά νερά έχουν καταγραφεί 35 είδη καρχαρία. Τα κυριότερα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι :σαπουνάς, κεντρόνι, σκυλόψαρο, γλαύκος (μπλέ) καρχαρίας, σκυλογαλέος, λευκός καρχαρίας, αλεπού (alopias vulpinus), ίσσυρος, σφυροκέφαλος, φαλαινοκαρχαρίας (νοτίως της Κρήτης , μία εμφάνιση), σκομπροκαρχαρίας (λάμνα),σταχτοκαρχαρίας, μικροκεντροφόρος, κοντόπτερος.
Από τα 35 συνολικά ήδη, τα 12 είναι επικίνδυνα, ενώ η τελευταία από τις οκτώ συνολικά θανατηφόρες επιθέσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας από το 1950 σημειώθηκε το 1983 στα Άσπρα Σπίτια κοντά στην Αντίκυρα Βοιωτίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου