Το νομοσχέδιο για την σύσταση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων, θα εξετασθεί μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, και για τις ξεχασμένες γεωτρήσεις της Enterprise Oil στο Καλπάκι, που σταμάτησαν άδοξα παρ' ότι όλοι ομολογούν πως οι γεωτρήσεις έδειξαν ενθαρρυντικά σημάδια.
Από τη στιγμή που τα Ελληνικά Πετρέλαια μετοχοποιήθηκαν κι έπαψε να κατέχει την πλειοψηφία το κράτος, κάθε έρευνα για πετρέλαιο στην Ελλάδα σταματούσε πριν ολοκληρωθεί . Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι και αυτή του Καλπακίου.
Η δημιουργία του νέου φορέα αναπτερώνει τις ελπίδες για τις νέες έρευνες τόσο στην περιοχή μας όσο και σε πολλά σημεία της χώρα. Ο νέος φορέας θα προκηρύσσει δημόσιους διαγωνισμούς για πετρελαϊκές έρευνες στη χώρα και στο βαθμό που αυτές αποδειχθούν θετικές θα προχωρεί εν συνεχεία στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων είτε πετρελαίου, είτε φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, ώστε να υπάρξει εμπλουτισμός των υφιστάμενων ερευνητικών δεδομένων.
Σημειώνεται ότι ήδη από το 1903 έχουν γίνει πολλές έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Οι πρώτες έρευνες έγιναν στην ξηρά από ξένες εταιρείες με παραχωρήσεις του Δημοσίου. Ουσιαστικά οι επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες άρχισαν την δεκαετία του 1960 στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, από πολυπληθή ομάδα επιστημόνων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων.
Έως το 1969 έγιναν εκτεταμένες γεωλογικές, γεωφυσικές και γεωτρητικές έρευνες στην ηπειρωτική Ελλάδα και από το 1969 και μετά οι έρευνες αυτές επεκτάθηκαν και στο θαλάσσιο χώρο. Από το 1975 η τότε ιδρυθείσα Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) ξεκίνησε και αυτόνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
Τα μοναδικά μέχρι σήμερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν από καναδικές και αμερικανικές εταιρείες σε εντελώς διαφορετική όμως περιοχή. Πρόκειται για το κοίτασμα φυσικού αερίου της νοτίου Καβάλας και το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1972 στη λεκάνη Πρίνου-Καβάλας.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως με τα νέα τεχνολογικά μέσα και τη δυνατότητα αναζήτησης υδρογονανθράκων σε μεγάλα βάθη θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου το συγκεκριμένο κεφάλαιο και να αναζητηθούν υποψήφιοι επενδυτές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου